torek, 19. januar 2016

Mladinske sobe morajo biti moderne

Otroci potrebujejo najbolje
Mladinske sobe se ne prodajajo več v takšnih oblikah kot včasih. Materiali so postali veliko bolj kakovostni, barvne izbire je precej več. V resnici se prenova ne prične, niti ne konča v salonu pohištva, ampak je potrebno največ postoriti z majhnimi deli doma in predvsem z dobrim načrtovanjem.
Ko se lotite prenove mladinske sobe, morate imeti pričeti razmišljati tako, kot njeni bodoči uporabniki. Najprej je pomembna starost in število otrok, ki v njej bivajo. Če gre za enega otroka, bo prenova verjetno enostavnejša, kot če morate misliti na dva, še posebej če nista istega spola. Fantje imajo svoje želje in potrebe, punce pa seveda svoje. Še večja težava nastane, če je starostna razlika velika, saj vemo, da bodo denimo najstnice prej pričele domov vabiti prijateljice in tudi kakšnega fanta, kot pa fantje, ki največkrat pričnejo na kaj drugega, kot na računalniške igre in šport, misliti precej kasneje. Zgodba je malce enostavnejša, če bo v tej sobi bival le en otrok. Seveda pa je lahko problem tudi velikost prostora, sploh če gre za majhen prostor oziroma kabinet. Načeloma velja, da za kabinete pri nas štejemo tiste prostore, ki imajo velikost okoli devet (9) kvadratnih metrov ali celo manj.


Sestavljanje mladinske sobe po lastni meri

V vsakem primeru mora biti mladinska ali otroška soba sestavljena tako, da bo imel otrok v njej elegantno urejene tri stvari. Prva od njih prostor za spanje. Do postelje mora biti urejen varen dostop, ob njej kvalitetna osvetlitev – saj mladi v postelji velikokrat še kaj berejo, preden zaspijo in seveda mora biti v zdravem okolju. Pri tem mislimo, da se v bližini postelje ne sme nabirati prah, plesen ali biti preveč vlažno ali toplo – denimo radiator. Drugi je prostor za učenje. Prostor za učenje je danes pisalna miza, na njej bo gotovo računalnik in torej boste rabili veliko vtičnic, da se bodo lahko vanje priključile vse mogoče naprave (polnilci za telefone in tablice, napajanje za računalnik, monitor, tiskalnik, zvočnike in bog ve kaj nas še čaka v naslednjih letih). Ker so vse te naprave vir sevanja, je treba mladinske sobe vedno načrtovati tako, da postelja ne pride v bližino elektronskih naprav. Otroci, ki jim spijo preblizu, so pogosto bolj bolni, kot njihovi vrstniki, ki ne odraščajo v takšnem okolju. Tretji je prostor za razvedrilo. Mladinska soba je namreč brez težav lahko zasnovana tudi tako, da spominja prek dneva v dnevno sobo, s sedežno garnituro in televizijo, zvečer pa se morda samo s potegom postelje iz omare, spremeni v lepo in udobno spalnico.
Ne pozabite tudi na odlagalne površine, različne poličke, dobro osvetlitev prostora, dnevno svetlobo, da ne boste s pohištvom zastrli okna in seveda na omare, kjer bodo otroci hranili svoje obleke, nahrbtnike in šolske potrebščine.

Ni komentarjev:

Objavite komentar