sreda, 28. oktober 2015

Razsvetljava prostorov

Pri gradnji bivalnih prostorov je že od vsega začetka potrebno misliti na razsvetljavo. Ustrezna postavitev svetil je nujna za primerno osvetljen prostor. To pa ni potrebno upoštevati le v notranjih prostorih, temveč tudi pri urejanju zunanjih prostorov oziroma okolice.


Izbira pravega mesta

V kolikor ne veste natančno, kam bi namestili svetilo, se za nasvet lahko obrnete na izkušenega notranjega oblikovalca. Pri določitvi primernega mesta pa vam lahko pomaga tudi arhitekt, ki je prostor zasnoval. Mesta, kjer bodo svetila, morajo biti na večjih površinah, ki niso zakrite z drugimi elementi, kot so na primer ograje ali pohištvo. Na ta način boste kar najbolje izkoristili moč žarnice in dosegli optimalno osvetlitev prostora.

Prihranite energijo

Razsvetljava prostorov porablja veliko električne energije. Po nekaterih izračunih porabimo približno 40% energije le za osvetlitev prostorov. S tem v mislih se je morda bolje odločiti za varčne sijalke, saj boste s tem na dolgi rok prihranili pri računu za elektriko. Za večje prihranke pa je potrebno razmisliti o pametnem sistemu razsvetljave. Ta lahko prihrani kar do 80% in več električne energije. Sistem deluje povečini tako, da prilagaja svetilnost luči glede na zunanjo svetlobo. Medtem ko se investicija v tak sistem splača za velika podjetja, je vprašanje ali je dejansko smiselno, da jo montiramo v hiši z le nekaj prebivalci. Izračune vam lahko naredijo pri določenih podjetjih, ki ponujajo montažo takšnih sistemov.

Kako nakupovati primerna svetila?

Nakup lestencev in stenskih svetil opravite s tisto osebo, ki bo le te tudi montirala. V kolikor se odločite za samostojno montažo in to delo obvladate, vam ni potrebno skrbeti. Sicer pa je bolje, da se dobro prepričate o ustreznosti svetila pred nakupom, saj so lahko cene teh precej visoke. Prav tako boste težko dobili povrnjen denar za že uporabljen izdelek, če ta ne bo ustrezal. Tako se odpravite po trgovinah ko imate dovolj časa, če pa temu ni tako in veste, kaj potrebujete, pa zmeraj obstaja možnost nakupa preko spleta.




Ni komentarjev:

Objavite komentar